Støbning af beton gulv
Lag tykkelser
Isolering 30 cm
Beton lag 12 cm
Glat lag 2-5 cm
Står du og skal til at have nyt gulv, kunne det måske være en ide at få installeret en omgang gulvvarme. Og der kan være en del penge at spare hvis man gør det selv. Her kan jeg så kun fortælle hvordan vi gjorde, når vi snakker om selve gulvet for selve installationen af gulvvarmen har vi har en håndværker til.
Først skulle vi have gravet hele rummet ud, hvilket var noget af en omgang. Til dette arbejde købte et dejligt stykke værktøj, nemlig en opbrydningshammer. Vi fandt den på den blå avis, så prisen var helt iorden. Det kan godt betale sig at købe noget af værktøjet selv, da det jo kan sælges igen når man er færdig med at bruge det.
Vi gravede ud så der var plads til de 2x 15 cm tykke Styropyl plader. De blev lagt ud på et sandlag som var niveleret så meget ud som over hovedt muligt. Det er vigtigt at grundlaget er helt plan, for da pladerne skal ligge helt tæt, vil et skævt underlag bare få det hele til at rokke, og der skal næsten ikke noget til før det gør.
Det var ikke helt læt at få pladerne ud til kanten af væggen, så vi havde købt nogle leganødder som så blev drysset ned langs kanten.
Skal der føres vand rundt i huset til andre steder skal det jo hvis det er koldt vand ligge under pladerne, og hvis det er det varme vand ligge inde imellem pladerne.
Da al dette var gjort var det tid for at få RIO nettet ind og ligge på pladerne, disse blev hævet et stykke fra pladerne. Det er vigtigt at ligge disse plader helt lige og lade dem krydse over hinanden så det bliver nemt når alle varmerørene skal ligges ud. Jeg vil gætte på at det ikke tog længerer tid en 1 time at ligge hele vores 44 m2 i stue og køkken for håndværkeren. Men han havde også en binde maskine med til at få rørrene til at ligge fast på RIO nettet.
Da det er gjort, var det klar til støbning af gulvet.
1. Blandingsforholdet er 1:7 hvor det er 1 del cement og 7 dele støbemix
2. Det er en god ide at være mindst 4 personer til dette arbejde. 2 til at blande og kører ind og 2 til at ligge ud.
3. Først trak vi snorer ud så vi kendte den højde vi skulle ende med.
4. Så blev der lagt beton ud i nogle lange pølser, disse fungerede som sider på en form så det var nemt at finde højden på de store stykker.
5. Det er vigtigt at lave blandingerne helt ens, også med hvor stor mængde vand man bruger, så blandingen tørrer helt ens op.
6. Når vi lagde betonen ud glattede vi det med et glattebræt, og køb bare det største du kan finde i støbt hårdt skum, det gør det noget nemmere at få det pænt lige. Når det hele er lagt du kan du efter 2 dage begynde at gå stille på gulvet.
7. Så var det tid for det glatte lag som er ca 2-5 cm tykt
Dette lag er lavet af 1 del cement og 7 dele vasket sand
Igen blandet helt præsis og lagt ud igen og glattet med brættet.
Dette lag var klart til at blive gået forsigtigt på allerede efter 1½ dag.
Rigtig god fornøjelse.